4 Augustus 2020

 

DKL en VVT zetten in op sociaal transport 

‘Personeel is je meest waardevolle kapitaal’ 

Wat maakt een bedrijf in de logistieke sector een goede werkgever? De Klok Logistics (DKL) en Van Vliet Transport (VVT) geloven in duurzame inzetbaarheid, een goede werk-privébalans en waardering. Zó ziet sociaal transport eruit volgens deze werkgevers. 

NIJMEGEN/VIANEN – 04 augustus 2020 

Met zo’n 500 medewerkers zijn DKL en VVT werkgevers van formaat. Het heeft hoge prioriteit om deze werknemers tevreden en gezond te houden. Daarom hebben de bedrijven, die beiden onder dezelfde eigenaar vallen, een vooruitstrevend beleid op het gebied van sociaal transport. 

Parttime werken 

Zestig uur per week werken en alleen in het weekend bij het gezin zijn: zo zag het leven van een vrachtwagenchauffeur er vroeger meestal uit. Dat moest anders, besloten DKL en VVT een paar jaar geleden. Inmiddels is het bij deze bedrijven meer regel dan uitzondering om parttime te werken. Duurzame inzetbaarheid is belangrijker geworden, onder andere door de verhoogde pensioengerechtigde leeftijd. Pieta Bekers HR Manager bij DKL, licht toe: “Veel van onze chauffeurs hebben jonge kinderen. Zij willen liever vier dagen werken dan fulltime. Dat maken wij graag mogelijk.” 

Duurzame inzetbaarheid 

Ook met oudere chauffeurs en (magazijn)medewerkers wordt rekening gehouden, in het kader van duurzame inzetbaarheid. Marian Roelofs, Personeelsmanager bij VVT, vertelt: “We willen onze medewerkers gezond en met plezier aan het werk houden tot hun pensioen. Daarom hebben we hen ook de optie aangeboden om parttime te werken. Daar werd heel enthousiast op gereageerd. We hebben bovendien een pool van 65-plussers die nog graag een paar uur per week willen werken. Zij voeren ondersteunende werkzaamheden uit en dat verlicht het werk van de chauffeurs.” 

Balans werk/privé 

Een ander heet hangijzer is de balans tussen werk en privé. DKL en VVT besteden veel aandacht aan de psychosociale arbeidsbelasting, onder andere met een module vanuit het Sectorinstituut Transport & Logistiek. Pieta: “We hebben eerder een enquête gedaan over dit onderwerp en daarbij kregen we van onze medewerkers het rapportcijfer 8. Maar we willen hieraan blijven werken. We willen medewerkers daarnaast stimuleren om over hun eigen toekomst en gezondheid na te denken. Daarom gaan wij de module PSA weer onder de aandacht brengen bij onze medewerkers en leidinggevenden.” 

Zeggenschap 

Meedenken en meepraten is ook een onderdeel van sociaal transport. Chauffeurs van DKL kunnen hun mening geven in een speciaal chauffeurscomité. Verschillende disciplines binnen het bedrijf komen regelmatig bij elkaar om allerlei zaken te bespreken. Chauffeurs worden gehoord en waar nodig wordt er actie ondernomen. Pieta: “We waarderen onze medewerkers en laten dat op diverse manieren zien. Belangrijk, want je personeel is je meest waardevolle kapitaal.” 

Werken bij DKL & VVT 

DKL en VVT kunnen altijd goede mensen gebruiken. Mede daarom zijn beide bedrijven gecertificeerd leerbedrijf. Mbo-leerlingen kunnen o.a. via STL en Aldiver een BBL-opleiding volgen en tegelijkertijd ervaring opdoen in de branche. Ook krijgen zij-instromers, bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een kans. “Van jong tot oud is welkom bij ons”, zegt Marian. “Het is mooi om te zien dat mensen groeien in hun ontwikkeling. Harde werkers die graag in de transport en logistiek willen werken, mogen dan ook altijd contact met ons opnemen via 024 371 3911 (DKL) en 030 - 295 0130 (VVT). 

www.dkl.nl - www.vvt.nl